Hoppa till sidans innehåll

Skidläger i Sälen

15 JAN 2012 20:57
Så har vi då kommit hem från en trevlig vecka i Sälen. Vi hade relativt mycket snö och generellt fina skidspår. Det blev således många mil och timmar ute i spåret och utan att ha räknat närmare så gissar jag att Niklas fick ihop längst distans då han ibland åkte så mycket som drygt 7 mil per dag.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 19:32

Det finns ganska många skidspår att välja mellan, bland annat 10 km långa ”Kalven runt” där man avverkade ett antal varv under veckan, ett spårsystem vid Högfjället, ett spårsystem precis utanför stugorna samt diverse elljusspår. Samtliga uppräknade spår har dessutom förbindelse med varandra så variationsmöjligheterna är ganska stora. Spårsystemet närmast stugorna spåras dock tyvärr bara inför varje helg och då det kom en del nysnö under mitten av veckan så åkte vi, som ni förstår, ganska sparsamt där sedan.

 

IMG_1531 

Fredrik Hjort påväg ut i spåret.

 IMG_1527

Erik och Viktor planer Summit push.

 

En av dagarna åkte jag, Johannes och Niklas bort till Vasaloppsspåret för att åka på sträckan mellan Berga by och Mångsbodarna. Detta tycker jag är det vackraste skidspår jag känner till, åtminstone nu när man slipper trängas med tusentals andra. Denna inledande sträcka av Vasaloppsspåret går över ödsliga myrar och vädret var fantastiskt denna dag vi var här. Den totala tystnaden och stillheten här ute i ödemarken kan man njuta länge av.

Den avslutande dagen på lägret avgjordes den traditionella stafetten. Då hade taktiksnacket och vallatipsen (som förekommer både i konstruktivt och destruktivt syfte beroende på lag) redan pågått i en vecka. Upplägget var identiskt med tidigare år. 3x2,8 km var det som gällde och på första sträckan var det generellt ”gubbar” medan det var lite mer medelålders på mittensträckan och yngre på slutet, allt för att det skulle bli så jämnt som möjligt. Roy inledde starkt och växlade över till Jonas som höll ut i täten men Niklas plockade två placeringar efter stark stakning på sistasträckan och hans lag tog därmed hem segern. Ett av lagen kunde tyvärr inte fullfölja sedan undertecknad trots blygsam träningsmängd, av olika skäl, jämfört med tidigare skidläger lyckats med konststycket att dra på sig en skada i denna annars så skonsamma idrott. 

 

Resultat:


Rolf 16:06
Fredrik 12:19
Niklas 8:58
Totalt 37:23

2
Roy 15:23
Jonas 12:03
Erik 10:15
Totalt 37:41

3
Bengt 16:27
Viktor 11:08
Mikael 10:34
Totalt 38:09

4
John 16:37
Johannes 10:54
Vakant -
Totalt DNS


Nu har jag berättat en hel del om skidåkningen men då har vi en lika viktig sak kvar – maten. Både kvalitet och kvantitet höll en mycket god nivå, det är det minsta man kan säga.


IMG_1526

Niklas återhämtar sig efter många timmars träning.

 

Varje kväll var det trerätters. Vad sägs om hummersoppa, oxfilé och potatisgratäng samt pannacotta för att ta ett exempel? Utsökt. Man skulle lätt kunna tro att många HSOK:are arbetar som kockar till vardags. Vi i den yngre generationen som hade i uppdrag att stå för frukostarna hade svårt att kvittera. Stugvärdarna John och Mikael tillagade den obligatoriska havregrynsgröten med bravur.

Naturligtvis bjöds det även på plumpmästerskap och detta år blev det generationsskifte då Niklas plockade hem segern i finalen. Även andra sällskapsspel utövades under veckan, bl.a. med lagkonstellationerna familjen Åhlin mot ”juniorerna”. Uttrycket gammal är äldst visade sig då ha en viss relevans så jag tycker inte vi går närmare in på detta.

Hoppas vi blir lika många nästa år, det är en mycket trevlig vecka!

 


Skribent: Björn Hellrup


Gör din medlemsansökan här!

 

Postadress:
Helsingborgs SOK - Orientering
Dag Hammarskjölds Väg 81
25433 Helsingborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info