Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


För att syssla med orientering behövs lite utrustning. En del saker behöver man direkt, andra grejer kan man vänta med tills man börjat tävla mer aktivt.

 

Heltäckande kläder

För att överhuvudtaget få träna och tävla måste du ha byxor som täcker hela dina ben. På överkroppen går det bra med t-shirt. Detta p.g.a. att det är lätt att riva sig på taggbuskar eller skada sig på annat vis i skogen.
Självklart vill vi gärna att du springer med HSOKs klubbkläder på. Här kan du läsa mer om våra klubbkläder.

 

Oömma löparskor

Det går bra att springa med vilka löparskor som helst, men trailskor eller orienteringsskor är att föredra. Tänk på att du kommer bli väldigt skitig om fötterna, så ta inte dina finaste skor!

 

Kompass

Så fort du lämnat nybörjarstadiet är det dags att skaffa en kompass. I början kan du få låna av klubben (begränsat antal).
Det finns två sorters kompasser. Tumkompass eller en klassisk "planka". De flesta kör med tumkompass idag, men vilken man själv föredrar är individuellt. Prata gärna med din ledare om tips och råd.

 

Pannlampa

Vi i HSOK tränar utomhus året om oavsett väder och årstid. På vintern när det är mörkt på kvällarna tränar vi orientering i mörker - nattorientering. 
Då behövs en bra pannlampa. Pannlampor kan vara precis hur dyra som helst, men för nybörjaren räcker en billigt lampa långt!
Pannlampor kan man köpa både i vanliga sportaffärer, men faktiskt även (med fördel) från Kina på internet.

 

SportIdent

Förr i tiden stämplade man med stiftklämmor. Numera "stämplar" man elektroniskt med ett system som heter SportIdent. Varje löpare måste ha sin egen löparbricka, en så kallad "SI-pinne", för att kunna delta. På sina första tävlingar får man gärna låna en SI-pinne av klubben, men sedan är det dags att skaffa en egen. SI-pinnar köper man direkt av tillverkaren: http://sportident.se/Loparbrickor.aspx

 

Definitionshållare

När man orienterinat ett tag börjar kontrolldefinitionerna bli viktigare. Dessa finns alltid tryckta på kartan, men även tryckta separat på ett mindre papper man ska ha på armen i sin definitionshållare. Det är mycket smidigare att läsa dem på armen än att behöva veckla upp kartan och läsa där.

 

Sportförsäljning

På alla större (och en del mindre) tävlingar dyker återförsäljare av orienteringsutrustning upp. Detta brukar då meddelas i förväg i PM som ni kan läsa på Eventor.

Dessa sportförsäljare säljer kompasser, kläder, skor och annan orienteringsspecifik utrustning - dock ej SI-pinnar.

En del sportförsäljare har även försäljning på internet, här följer ett urval:

Prata med en ledare om ni har några frågor eller vill ha tips och råd!

Uppdaterad: 18 MAR 2021 22:27 Skribent: Ungdomsgruppen
E-post: Adressen Gömd


Gör din medlemsansökan här!

 

Postadress:
Helsingborgs SOK - Orientering
Dag Hammarskjölds Väg 81
25433 Helsingborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info